Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد ایرانی، نویسنده کتاب در یک کلیشه‌ی تاریخی دخالتی هنرمندانه کرده است. روایت‌های متداول و دم‌دستی را تغییر می‌دهد و روی کار آمدن افغان‌ها را که متاسفانه در کتاب‌های درسی کشورمان نادیده گرفته می‌شود، بازخوانی مطلوبی می‌کند. سقوط اصفهان، افغان‌ها را بخشی از هم‌فرهنگ‌های خودمان می‌داند.

محمد ایرانی، نویسنده کتاب در یک کلیشه‌ی تاریخی دخالتی هنرمندانه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روایت‌های متداول و دم‌دستی را تغییر می‌دهد و روی کار آمدن افغان‌ها را که متاسفانه در کتاب‌های درسی کشورمان نادیده گرفته می‌شود، بازخوانی مطلوبی می‌کند. سقوط اصفهان، افغان‌ها را بخشی از هم‌فرهنگ‌های خودمان می‌داند.

به گزارش خبرگزاری دانشجو، نشست رونمایی از کتاب «سقوط اصفهان: پادشاه تصمیم نمی‌گیرد» به قلم محمد ایرانی با حضور جمعی از نویسندگان و منتقدان در باغ کتاب تهران برگزار شد.
در این برنامه فردین آریش، نویسنده و منتقد با تاکید بر ویژگی‌های خواندنی این کتاب گفت: برخورد نویسنده با تاریخ از سر تفنن نیست. یک برخورد عقلانی، پژوهش‌محور و دردمندانه است. روایتی که می‌تواند برای همین امروز هم درس‌آموز باشد و امیدوارم این کتاب قدر بیند و یک آگاهی جمعی به ارمغان بیاورد.
این منتقد افزود: در نمایشنامه‌های تراژیک مخاطب کاتارسیس، به‌معنای تطهیر و تزکیه را تجربه می‌کند. در تراژدی‌های یونان باستان بخت‌برگشتگی کاملا مشهود است. برای همین این نمایشنامه‌ها درباره پادشاهان و درباریان است. از طرفی قهرمان تراژیک شر مطلق و خیر مطلق نیست. از همین رو مخاطب نسبت به آنها حس همدلی و شفقت می‌کند و با آنها همراه می‌شود. نویسنده سقوط اصفهان با آشنایی‌زدایی از شاه سلطان حسین و محمود افغان آنها را ملموس، انسانی و شفقت‌برانگیز به تصویر بکشد.
آریش در پایان گفته‌هایش با خوانش بخش‌هایی از کتاب یادآور شد: هر دو پادشاهی که در کتاب به تصویر کشیده شدند اهل حد نگه داشتن نیستند. یکی از آنها با غرق شدن در خیال و رویا، قدرت خود را از دست می‌دهد و دیگری با واقع‌گرایی خارج از حد، تباه می‌شود.
احسان زیورعالم، پژوهشگر تئاتر و مدرس دانشگاه ضمن توضیح مختصری از آنچه در کتاب روایت می‌شود، گفت: محمد ایرانی نویسنده کتاب در یک کلیشه‌ی تاریخی دخالتی هنرمندانه کرده است. روایت‌های متداول و دم‌دستی را تغییر می‌دهد و روی کار آمدن افغان‌ها را که متاسفانه در کتاب‌های درسی کشورمان نادیده گرفته می‌شود، بازخوانی مطلوبی می‌کند. سقوط اصفهان، افغان‌ها را بخشی از هم‌فرهنگ‌های خودمان می‌داند. نگاهی که حاکمیت می‌بایست آن را تبلیغ کند.
این پژوهشگر تئاتر با بررسی سه گروه درام‌نویس تاریخی در ایران از سال 1300، تاکید کرد: پس از آن دوره‌ی طلایی ده‌ساله که درام‌نویسی تاریخی اوج گرفت، در قریب به 90 سال اخیر ما از درام نویسی تاریخی فاصله گرفتیم. اما امروز محمد ایرانی درام تاریخی نوشته است که تفاوت‌های عمده‌ای با سه گروه درام نویس اولیه دارد. نخست آنکه خارج از کشور زندگی نکرده و قصد ندارد شبیه باستان‌گراها بدبختی‌های کنونی را در مقابل گذشته‌‌ای آرمانی قرار دهد. دوم آنکه با زبان ویژه‌ای که در اصطلاح به آن آرکائیک می‌گویند، نمی‌نویسد. با همان زبان امروزی قلم می‌زند. سوم آنکه درباره‌ی دوره‌ی تاریخی جذابی قلم نمی‌زند که افراد دلشان برای آن شکوه و جلال تنگ شده باشد.
زیورعالم با اشاره به اینکه «ما با اثری پست مدرن مواجه هستیم» ادامه داد: این نمایشنامه کنایه‌ای است از وضعیت امروز ما که با وجود شباهت بسیار زیاد ویژگی‌هایمان به یکدیگر ولی نمی‌توانیم چه در سطح شاه و چه در سطح رعیت باهم گفت‌وگو کنیم.
مدرس دانشگاه در پایان گفته‌هایش افزود: امیدوارم کتاب پادشاه تصمیم نمی گیرد را بخوانید و همین کتاب باعث شود که در کنار فهم‌های متفاوت‌مان، گفت‌وگوهای خوبی را آغاز کنیم.
در ادامه‌ی مراسم رونمایی کتاب «سقوط اصفهان: پادشاه تصمیم نمی گیرد» بابک شهاب پژوهشگر و مترجم زبان روسی گفت: کتابی که با آن روبه‌رو هستیم یک اثر هنری و تاریخی است. چالش هنرمند در یک موضوع تاریخی بسیار زیاد است و همین هم کار را سخت‌تر می‌کند. نویسنده در چنین اثری می‌بایست وقایعی را که اتفاق افتاده، بازتحلیل نماید.
شهاب با تاکید بر مسئله‌شناسی هنر در ارتباط با سیاست، تاریخ و فرهنگ افزود: به قول پوشکین در عصر سنگین ما چه خوب که کسانی هستند همچنان به تاریخ علاقه دارند و کتابی مثل سقوط اصفهان از دل این تلاش هنرمندانه خلق می‌شود.
در بخش دیگری از این نشست محمد نورالدینی کارگردان تئاتر با مقایسه‌ی کتاب پادشاه تصمیم نمی گیرد و سریال هزاردستان علی حاتمی گفت: در ابتدا احساس کردم این کتاب، روایتی یک‌دست دارد ولی با ورود به نقد قدرت و فراتر رفتن از روایت‌های مرسوم و کاراکترهای سیاه و سفید، مرا غافلگیر کرد و باعث خوشحالی من شد.

در پایان این نشست محمد ایرانی نویسنده‌ی کتاب «سقوط اصفهان: پادشاه تصمیم نمی‌گیرد» نکاتی را در ارتباط با خلق کتاب، شیوه‌ی پرداخت ادبی، کهن‌الگوها و اسطوره های جمعی طرح کرد و پس از آن جشن امضا برگزار شد. همچنین در این نشست، نوازندگان و خوانندگان سنتی، موسیقی اصیل افغانستان و ایران را اجرا کردند و قطعاتی تقدیم به مردم هر دو کشور گردید.
کتاب «سقوط اصفهان؛ پادشاه تصمیم نمی گیرد» در 52 صفحه توسط نشر نیو منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کتاب ادبیات فارسی تاریخ ایران سقوط اصفهان محمد ایرانی افغان ها ی تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۴۷۷۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار متفاوت به روسای قوا تا کارمان به فاجعه نکشیده!

فرشاد مومنی، اقتصاددان و استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی در نشست بررسی کتاب «تسخیر دولت» در انتقاد از وضعیت موجود گفت: چقدر قبیح و چقدر سقوط اندیشه‌ای در جمهوری اسلامی محسوب می‌شود که شهید مطهری در یکی از سخنرانی‌های خود قسم جلاله می‌خورد و می‌گوید اگر جمهوری اسلامی تاسیس بشود تلاش می‌کنم تا برای معرفی مارکسیست در دانشکده الهیات یک استاد بسیار باورمند و باکیفیت بیاورم.

به گزارش «اطلاعات آنلاین»، او گفت: ببینید از آنجا به کجا‌ها سقوط کرده ایم و دامنه حذف و سانسور کردن اندیشه‌ها به کجا رسیده است. به جایی رسیده‌ایم که حتی اندیشه‌های شریعتی هم توسط برخی تحمل نمی‌شود و کتاب مطهری را به جای نقد کردن خمیر می‌کنند، و این کار‌ها را به نام دین انجام می‌دهند.

وی افزود»: با تکیه بر کتاب تسخیر دولت سه نشانه اصلی وجود دارد که حاکی از پدیده تسخیر دولت است که این سه نشانه عبارت است از تسلط پول و سرمایه بر سیاست‌گذاری‌ها، عدم تغییر سیاست‌ها با تغییر دولت‌ها و افراد، و عدم توجه به مسائل واقعی جامعه.

مومنی هشدار داد: در ایران سالم‌ترین و باشرافت‌ترین افراد متهم به نفوذ می‌شوند! نفوذی کسانی‌اند که فقر و فلاکت و وابستگی را افزایش می‌دهند.

این اقتصاددان مشهور خطاب به روسای قوا گفت: تا کار به فاجعه نکشیده رویه‌ها را تغییر دهید. در تجربه قبلی حکومت یکدست، رییس جمهور وقت تمام منتقدان خود را به فساد متهم می‌کرد، اما بی‌سابقه‌ترین سقوط در شاخص فساد در دوره احمدی نژاد رقم خورد.

به گفته وی، مرکز پژوهش‌ها می‌گوید ۱۳۹۹ رتبه ایران از نظر کیفیت محیط زیست ۶۷ بوده و الان به ۱۳۳ رسیده است. این فرونشست‌ها، گسل‌ها، آلودگی‌ها و بحران آب انقدر کم اهمیت است؟

مومنی با بیان اینکه الان وقت بریدن و کنار کشیدن نیست گفت: جامعه ما بیش از هر زمانی دیگری به ارتقای بنیه اندیشه‌ای نیازمند است پس تا اطلاع ثانوی افسردگی، سرخوردگی و بریدن ممنوع!

دیگر خبرها

  • جای خانواده‌های این جانبازان در بهشت است
  • سقوط جوان ۲۵ ساله از نورگیر طبقه سوم در اصفهان
  • اسوههای زندگی را با این کتاب بشناسیم
  • طبیعت تماشایی اصفهان در روز‌های بهاری
  • هشدار متفاوت به روسای قوا تا کارمان به فاجعه نکشیده!
  • مهاجری: بعضی وزرا از حضور در دولت پشیمان هستند/ برخی نقش شاه سلطان حسین را بازی می کنند
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)
  • نویسنده ادبیات نوجوان باید مخاطب را با توانمندی هایش آشنا کند
  • برگزاری کارگاه آموزشی داستان نویسی برای کودکان در رشت
  • (ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها